Jeżeli chcecie przygotować obiad idealny, który sprawi, że z zachwytu będziecie milczeć i pochłaniać go z rozkoszą, to trafiliście idealnie. Połączenie łososia z beszamelem i lekką sałatką jest cudowne. Łosoś pod naciskiem widelca się rozpada, do tego jest idealnie nawilżony i tak delikatny, że rozpływa się w ustach. Tym obiadem zrobicie wrażenie na najbliższych.
składniki:
beszamel - przepis >TU<
filet z łososia bez skóry
szczypta - sól, pieprz
szczypta - przyprawa typu warzywko
łyżeczka oregano
na sałatkę:
sałata lodowa
2 pomidory
1 ogórek
kostka fety
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
czas przygotowania: ok. 1 godziny
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy beszamel i wlewamy połowę na dno naczynia żaroodpornego. Umytego łososia przekładamy do naczynia z beszamelem, dodajemy przyprawy, wklepujemy je ręką w rybę i zalewamy resztą beszamelu. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Na sałatkę myjemy i obieramy warzywa, wszystko kroimy w kostkę, umytą sałatkę w niewielkie plasterki, fetę w kosteczkę, przekładamy do miski, dolewamy oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Nakładamy na talerz sałatkę, na sałatkę kawałek upieczonego łososia, polewamy zapieczonym sosem beszamelowym. Gotowe smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz