Taki domowy kamień do wypieku pizzy, to na prawdę wspaniała sprawa. Smak i jakość pizzy dzięki niemu przechodzi na "wyższy poziom". Ciasto jest zdecydowanie mniej wilgotne, bardziej kruche, chrupiące i ma specyficzny smak.
Petruso Baking Stone to zestaw 100% naturalnego, ekologicznego i wyrabianego ręcznie kamienia do pizzy i łopatki.
Atuty kamienia:
- przez długi czas utrzymuje ciepło
- równomiernie rozprowadza ciepło
- wypieka pizzę już w 7-10 minut, jednak w moim piekarniku 15 minut, co i tak skraca czas wypieku pizzy o 50%, jest to atutem w momencie kiedy wypiekamy kilka pizz, jedną po drugiej
- można na nim wypiekać zarówno pizze, chleby, drożdżówki, itp.
- wchłania nadmiar wilgoci z ciasta,
- odtwarza parametry profesjonalnego pieca do pizzy
- do piekarników gazowych i elektrycznych
Jednak trzeba pamiętać, aby nie dotykać go dopóki nie ostygnie, bo można się poparzyć, nie należy go myć, bo może go to uszkodzić, jeżeli chcemy go oczyścić to po wystygnięciu możemy zeskrobać te fragmenty.
Jak korzystać z kamienia?
To wyjątkowo proste, wkładamy kamień na najniższy poziom do piekarnika i rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni, jak piekarnik osiągnie 250 stopni to nagrzewamy kamień przez 30 minut.
Pizzę wyrabiamy na stolnicy, natomiast rozwałkowujemy już na posypanej mąką łopatce, która jest w zestawie z kamieniem, również dodajemy wszystkie składniki mając pizzę na łopatce. Ruchami posuwisto-zwrotnymi przerzucamy pizzę z łopatki na kamień i wypiekamy ok 7-10 minut nadal w 250 stopniach , aż brzegi się zarumienią. Gotowe :)
Po upieczeniu również za pomocą łopatki i najlepiej widelca zdejmujemy pizzę z kamienia i przekładamy na duży talerz. Kamień pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Pizza jest na prawdę smaczna, bardziej chrupiąca i wyjątkowa w smaku. Zestaw Petruso Baking Stone możecie zakupić po tym adresem:
a kamień jest polecany przez Panią Kasię Bosacką.
Przepis na pizzę i recenzja na poniższym filmie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz