piątek, 5 października 2012

Mus jabłkowy bez dodatków

 To co jest najcudowniejsze o tej porze roku, to pyszne, soczyste, słodkie i tanie jabłka, dlatego moja dzisiejsza propozycja to coś co z mężem kochamy najbardziej - smaczny mus jabłkowy, do którego przygotowania potrzebujemy jedynie słodkich jabłek. Jeżeli bardzo zależy Wam na dodatku cukru to oczywiście go dodajcie, my jednak nie mamy takiej potrzeby. Mus znakomicie smakuje na kanapkach a także jako dodatek do ciast, my dodajemy go do biszkoptu i zalewamy galaretką, taka szybka opcja dla zabieganych osób.

składniki:
jabłka, ilość dowolna, zależna od pojemności Waszych spiżarek :)




                                     Myjemy, obieramy i kroimy jabłka w kosteczkę.
                                       


Wrzucamy do garnka, do którego dolewamy 1/3 szklanki wody, po to aby jabłka nam się nie przypaliły. I stawiamy na średnim ogniu.

Przygotowujemy pokrywki  od słoiczków. Wyparzamy je np. w rondelku z wrzącą wodą ok. 3-4 minuty. Następnie porządnie osuszamy.
Słoiki możemy np. wstawić do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika na 10 minut.

Co jakiś czas mieszamy jabłka, żeby nam się nie przypaliły, a jak już poczujemy że nam wystarczająco zmiękły to rozgniatamy je w taki sposób jak mój mąż aż do uzyskania konsystencji musu, lub opcja dla szczęściarzy posiadających blender, używamy właśnie tego cudownego urządzenia do uzyskania musu z jabłek.

Smakujemy czy mus jest wystarczająco słodki, nam ten smak odpowiada :) I gorący mus nakładamy do słoiczków.

 Wycieramy brzegi słoika, tak aby były idealnie suche i nakładamy pokrywkę, którą bardzo szczelnie dokręcamy i stawiamy słoiczek do góry dnem, tak aby zassało nam pokrywkę, wtedy mamy pewność, że słoiczek jest szczelnie zamknięty. I to już wszystko. Możemy rozkoszować się domowej roboty przetworami bez żadnych konserwantów, sama natura, a w dodatku to takie proste! Czego chcieć więcej?  Pozdrawiamy Was gorąco i życzymy cudownego weekendu :)



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...