piątek, 26 października 2012

pulpety gotowane


 Pulpety gotowane to idealny obiad zarówno dla dzieci jak i np. dla kobiet karmiących piersią, stanowią świetną alternatywę dla smażonych ciężkostrawnych dań obiadowych, są bardzo delikatne, sprężyste i rozpadają się pod widelcem, a z dodatkiem ziemniaków z koperkiem z pewnością zawładną nie jednym podniebieniem.

składniki:

1/2 kg mięsa mielonego drobiowego
1 mała cebulka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
przyprawy : sól, pieprz, majeranek, oregano, zioła prowansalskie




na wywar:
3 marchwie lub 4 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
3 listki laurowe
sól, pieprz, majeranek



Zaczynamy od przygotowania wywaru, do gotującej się wody wrzucamy marchew przekrojoną na pół, pół selera pokrojonego na kawałki, pietruszki, liście laurowe, sól, pieprz i majeranek. Zostawiamy na ogniu, pod przykryciem na ok. 30 minut.




Zabieramy się za przygotowanie pulpetów, to bardzo proste, wystarczy wymieszać wszystkie składniki tzn.: do mięsa mielonego wbijamy jajo, wsypujemy 2 łyżki bułki tartej, pokrojoną w kosteczkę małą cebulkę lub jeżeli tak jak ja nie możecie jeść cebuli to jeden plasterek dla smaku pokrojony, szczypta soli, szczypta pieprzu, łyżeczka majeranku, łyżeczka oregano i łyżeczka ziół prowansalskich.



Mieszamy dokładnie i formułujemy klopsiki, które następnie wrzucamy do przygotowanego wywaru na kolejne 30 minut. Jeżeli chcecie uzyskać sos z wywaru to trzeba zagęścić go wodą z mąką i skropić cytryną do smaku.



Klopsiki są już gotowe, ja podaje je z ziemniakami z koperkiem i surówką z buraczków. Są delikatne, aromatyczne, rozpadają się pod widelcem i rozpływają w ustach. Są na prawdę smaczne. Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)



2 komentarze:

  1. właśnie zjedliśmy na obiad mmm pyszne :) + sos pieczarkowy do ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmm na pewno pychota wyszła, a sos pieczarkowy to mój ulubiony ahhh i zupa pieczarkowa, w ogóle uwielbiam pieczarki :) Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...