Dzisiaj przygotowaliśmy coś wyjątkowego, postanowiliśmy wprowadzić odrobinę lata na Wasze talerze. Biszkopt to proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Przepis na mój biszkopt znalazłam w zapiskach kulinarnych babci i wychodzi mi zawsze. Świeżości biszkoptowi dodaje orzeźwiająca galaretka o smaku kiwi, która świetnie komponuje się z musem jabłkowym(przepis na naturalny mus jabłkowy bez dodatków, znajduje się na naszym blogu), do tego ulubione owoce, każdy może dodać jakie tylko lubi, ja zdecydowałam się na truskawki i banany.
składniki:
na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
galaretka o smaku kiwi
mus jabłkowy (lub inny ulubiony mus)
2 banany
Jajka ubijamy z cukrem do puszystości. Następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy na jednolitą masę.
Wstawiamy ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-30 minut, stopień wypieczenia kontrolujemy patyczkiem.
W międzyczasie przygotowujemy galaretkę i studzimy ją do momentu aż zacznie tężeć.
Na biszkopt nakładamy równą warstwę musu jabłkowego, na mus nakładamy owoce, to wszystko polewamy galaretką. Wstawiamy całość do lodówki na 3-4 godziny, musi być w lodówce tak długo aż galaretka porządnie stężeje.
Smacznego :)
jak kolorowo! jak tęczowo ^^
OdpowiedzUsuńta zielona galaretka wygląda strasznie śmiesznie :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ślicznie :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo się cieszę, że efekt rozweselania w pochmurny dzień został osiągnięty i że się Wam podoba :)
OdpowiedzUsuńHej mam pytanie czym mogę zastąpic truskawki bo ciasto wygląda bardzo apetycznie i bardzo chcę zrobic ale to nie sezon na truskawi pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście :) Dobór owoców jest dowolny, każdy dodaje co lubi, lub co ma pod ręką :)
UsuńI przepraszam, za tak późną odpowiedź, ale nie dałam rady tak długo wejść na bloga, osobiście poza tym, że na prawdę można dodać wszystko zastąpiłabym truskawki pomarańczą lub mandarynką, tylko musiałabyś umytą pomarańczę pokroić w plasterki razem ze skórką i potem od plasterków odciąć skórkę, tak aby jednocześnie pozbawić pomarańczę i skórki głównej i tej od zewnętrznej strony pojedynczych płatków pomarańczy, wtedy przyjemniej będzie się ją jadło :) życzę smacznego :)
Usuń