niedziela, 2 czerwca 2013

domowy cukier waniliowy


Domowy cukier waniliowy. Chyba nie ma nic prostszego w przygotowaniu, a satysfakcja z tego, że mamy w domu naturalny cukier waniliowy a nie wanilinowy przynajmniej dla nas jest bezcenna. Bardzo polecam ten sposób na domowy cukier, łatwy, szybki i wygodny.

składniki:

1 kg cukru
1 laska wanilii



























Do szczelnie zamykanego pojemnika wsypujemy na dno trochę cukru. Laskę wanilii przekroimy na pół, wydłubiemy ziarenka i wsypiemy je do cukru, wkładamy resztę laski wanilii, zasypujemy cukrem, szczelnie zamykamy i potrząsamy pojemnikiem, aby wymieszać składniki. Trochę mniej intensywny cukier waniliowy wyjdzie nam z samej laski wanilii bez ziarenek, jak wiemy, nieraz wykorzystujemy ziarenka do rozmaitych potraw, i szkoda byłoby wyrzucić samą laskę, więc proponuję w takiej sytuacji, też włożyć laskę bez ziarenek do pojemnika. W oby dwóch sytuacjach cukier gotowy będzie po ok 10-12 dniach, możemy go używać jako zwykłego cukier waniliowy.







Zachęcamy Was do przesyłania nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów na adres : jedzonkoo@gmail.com  Chętnie opublikujemy je pod przepisami na blogu, a także na naszym funpage. Pozdrawiamy! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...