niedziela, 23 czerwca 2013

fale dunaju


Jak ja uwielbiam to ciasto! Jest w nim wszystko to co lubie najbardziej, czekolada, budyń, ciasto jasne i ciemne i zanurzone czereśnie ahhh niebo. Przepis jest oczywiście również wyniesiony z domu rodzinnego, jednak zmieniony przeze mnie, ze względu na to że oryginał był zbyt tłusty. Zachęcam do wykonania tego ciasta, jest nie tylko efektowne ale również pyszne.

składniki:
4 jajka
3 białka
1 kostka palmy
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
2 budynie
500ml mleka
1-1,5 tabliczki mlecznej czekolady do polania
duża garść czereśni lub wiśni (mogą być świeże wypestkowane lub takie z weków)

czas przygotowania: ok.1,5godz plus chłodzenie w lodówce






Zaczynamy od ubicia 3 białek na sztywną masę. Odstawiamy je na bok i zabieramy się za ciasto. Palme ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając po 1 jajku. Do tego dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy masę.
Połowę masy wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy wsypujemy 2 łyżki kakao i dokładnie mieszamy. Wylewamy ciemne ciasto na wierzch jasnego, delikatnie za pomocą widelca "nakłuwamy" w kilku miejscach (dzięki temu wyjdą nam 'fale' w kolorze ciasta po przekrojeniu). Wierzch posypujemy czereśniami lub wiśniami pozbawionymi pestek.

Pieczemy ok 50min w 180 stopniach do uzyskania tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie zagotowujemy 400ml mleka z 3 łyżkami cukru, a 100 ml zimnego mleka mieszamy w szklaneczce z 2 budyniami waniliowymi. Do gotującego się mleka wlewamy naszą mieszankę budyniową i dokładnie mieszamy aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. Po ostygnięciu ciasta i budyniu, na wierzch ciasta wlewamy budyń i rozsmarowujemy go równomiernie (najlepiej wystudzony budyń dokładnie przemieszać trzepaczką aby nie miał grudek).
Rozpuszczamy czekoladę na "parze" tzn. zagotowujemy w rondelku wodę, jak już bulgocze to kładziemy górze rondelka miseczkę, do której wkładamy połamaną czekoladę i stale mieszając rozpuszczamy ją do płynnej postaci. Zaraz po rozpuszczeniu polewamy budyń równomiernie czekoladą i wstawiamy ciasto do lodówki aż budyń i czekolada stężeje, najwygodniej włożyć je do lodówki na noc, w innym przypadku potrzebuje przynajmniej 4-5godzin, żeby nam się nie rozlewało, tylko było sztywne.








Zapraszamy do wysyłania nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów na adres: jedzonkoo@gmail.com Chętnie opublikujemy je pod przepisami na blogu, już nie możemy się ich doczekać :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...