wtorek, 4 czerwca 2013

pieczone kulki ryżowe


Jeden z naszych ulubieńców. Kulki ryżowe to kombinacje tego co my uwielbiamy w obiadach najbardziej, są ciągnące i pełne smaku wewnątrz m.in. dzięki serowi, a chrupiące na zewnątrz, ze względu na pyszną domową bułkę tartą. Polecam, do tego nie są smażone, tylko pieczone, czyli dużo mniej kaloryczne. Do tego sałatka ze świeżych warzyw i mamy lekki i pyszny obiad.

składniki: (porcja dla 2 osób)

1 woreczek białego ryżu
bulion
natka pietruszki
100 g sera
bułka tarta
jajo
sól, pieprz, słodka papryka

czas przygotowania: 35 min
koszt: ok. 7zł













Ryż gotujemy w dowolnym bulionie zgodnie ze wskazówkami z opakowania.

Ścieramy ser na drobnych oczkach, natkę pietruszki siekamy na drobno. Ugotowany ryż przesypujemy do miski i delikatnie studzimy, dodajemy do niego ser, natkę pietruszki, małą szczyptę soli i pieprzu oraz szczyptę słodkiej papryki, mieszamy dokładnie i formujemy kulki.

Na jednym talerzu roztrzepujemy jajo. Na drugi talerz wysypujemy  bułkę tartą. Maczamy nasze kulki najpierw w jajku, następnie dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 min. Gotowe, kulki są na tyle sycące, że polecam serwowanie ich z surówką bądź sałatką. Smacznego :)







Zachęcamy do przesyłania nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów na adres: jedzonkoo@gmail.com  Chętnie opublikujemy je pod przepisami na blogu, a także na naszym funpage. Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)

4 komentarze:

  1. Poczyniłam na obiad i rzeczywiście są bardzo smaczne i mocno treściwe, razem z stertą surówki dają porządny obiad. :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! cieszę się bardzo, że smakowało :) miłego dnia! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...