wtorek, 15 października 2013

przepis na bitki wieprzowe


Idealny obiad. Kolor, smak i delikatność mięsa pieszczą podniebienie. My go bardzo lubimy, i mamy nadzieję, że nasz sposób na polędwiczkę wieprzową również i Was zachwyci. Jest słodko słona, dzięki przecierowi i niezwykle aromatyczna.


składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1/2 cebuli
sól, pieprz
przecier pomidorowy
1 szklanka bulionu (może być warzywny lub mięsny)
mąką do obtoczenia bitek




czas przygotowania: ok. 20 min












Cebulę myjemy, obieramy i połowę (lub jak ktoś woli to może być cała) kroimy w kosteczkę. Patelnie lekko skrapiamy oliwą z oliwek, tak aby dno było cienko nią pokryte, rozgrzewamy i wrzucamy cebulkę, którą na średnim ogniu podsmażamy aż będzie szklista.

Jak cebula się smaży, mamy czas na przygotowanie polędwiczki. Myjemy i odcinamy białe błony na wierzchu. Kroimy na plasterki ok 1-1,5 cm. Delikatnie dłońmi je uklepujemy, aby się troszkę rozpłaszczyły. Posypujemy sporą szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Wklepujemy przyprawy, aby nam nie spłynęły w trakcie smażenia  z mięsa. Na patelnię z cebulką dolewamy odrobinkę oleju, uzupełniając go aby był na dnie. Wrzucamy bitki. I smażymy po 1 min z każdej strony, tylko po to aby zamknąć pory w mięsie, aby się ścięło.

Wlewamy pół szklanki bulionu i najlepiej jest przykryć patelnię pokrywką na 3-4 minuty, doglądając czy się przypala. W razie potrzeby dolewać po łyżce bulionu.

Dodajemy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego i dokładnie wszystko mieszamy. Podlewamy co jakiś czas aby nam się mięso nie przypaliło albo bulionem albo przegotowaną wodą. Dusimy tak długo aż mięso zrobi się kruche/miękkie, kosztując. Podajemy z ziemniakami lub kaszami. Gotowe, smacznego :)







1 komentarz:

  1. Jeszcze nie dodawałam przecieru pomidorowego do takiego sosu - może być ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...