poniedziałek, 17 lutego 2014

kurczak zapiekany z majonezem i serem, podawany z rukolą


Lekki, delikatny, aromatyczny obiad, mięso jest mięciutkie, delikatne, dosłownie się rozpada, w zestawieniu z rukolą tworzy duet idealny i prezentuje się apetycznie. Mam słabość do liściastych obiadów :)

składniki:
pierś z kurczaka
dowolna ilość rukoli do podania
4 łyżki majonezu
pieprz, sól
oregano
2-3 plastry żółtego sera


czas przygotowania: ok 1 godziny
















Myjemy, oczyszczamy kurczaka. Kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, wyłożonego folią aluminiową, lub możecie przełożyć go do rękawa do pieczenia. Posypujemy szczyptą pieprzu, większą szczyptą soli, ok.1 płaską łyżeczką oregano, na to rozsmarowujemy 4 łyżki majonezu, nakładamy plastry sera i zamykamy rękaw do pieczenia lub owijamy szczelnie folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Podajemy z rukolą, ja czasami podaję również z kaszą jaglaną. Gotowe, szybkie i łatwe, polecam i życzę smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...