środa, 5 lutego 2014

schab pieczony z majonezem i warzywami


Delikatny, mięciutki schab o wyrazistym smaku. Owszem nie jest to danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić. Dziękuję Ci Weroniko za przepis, bardzo nam zasmakował! :) Majonez i ketchup genialnie podkręcają smaki, warzywa po upieczeniu nadal pozostają chrupkie i cudnie kontrastują z mięciutkim mięsem.

składniki:
1/2 kg schabu
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 czerwonej cebuli
5 łyżek ketchupu
5 łyżek majonezu
sól, pieprz
przyprawa typu warzywko
2 łyżki oliwy lub oleju


czas przygotowania: ok. 50minut










Zaczynamy od umycia mięsa. Ja kupiłam już pokrojony schab, który następnie rozbiłam, aby po wypieczeniu był delikatniejszy. Doprawiam go solą, pieprzem i przyprawą typu 'warzywko'. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzuciłam mięso dosłownie na minutę, po 30 sekund z każdej strony je podsmażam, tylko do momentu aż zrobi się białe, czyli się zetnie. Przekładam do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią do pieczenia.

Piekarnik już nagrzewam do 200 stopni. Mięso rozkładam w miarę równomiernie na folii i polewam ok.5 łyżkami ketchupu. Warzywa myje i obieram. Cebulę kroję w piórka. Marchewkę i pietruszkę możecie albo pokroić w bardzo cieniutkie plasterki, po wypieczeniu będą nadal chrupiące, lub możecie zetrzeć na tarce na średnich oczkach, wtedy będą mięciutkie. Na ketchup wykładam pietruszkę, na nią nakładam cebulkę.

Na cebulkę nakładam majonez, rozsmarowuję go równomiernie, na wierzch kładę marchewkę. Owijam od góry nadmiarem folii i wkładam do piekarnika na 30-40 minut na 200 stopni, aż mięso będzie mięciutkie. Podaję z ziemniakami/kaszami lub kluskami. Gotowe, smacznego. :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...