środa, 12 marca 2014

włoska pomidorowa


Włoska pomidorowa różni się od polskiej tym, że używa się do jej przygotowania mniejszej ilości składników. Są bardziej aromatyczne,konkretne, podkreślają jej smak. Jest wyjątkowa, a chrupiące w niej migdały stanowią idealne dopełnienie całości. Aromat, smak i tekstura są cudowne, można na chwilę w odczuciach przenieść się na stromą, boczną urokliwą uliczkę Włoch, ucztować otaczając się aromatem świeżych pomidorów, bazylii i prażonych migdałów. 

składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
garść świeżych listków bazylii
garść obranych migdałów
łyżka masła
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
200ml śmietany 12%
łyżeczka cukru
sól, pieprz


czas przygotowania: ok. 30-40 minut





Parzymy pomidory przez około minutkę we wrzątku (nacinając ich skórkę w kształt krzyżyka na górze i dole). Po minutce obieramy je ze skórki i kroimy w ćwiartki a ćwiartki na połówki. W garnuszku roztapiamy masło. Na rozgrzane masło przekładamy pomidory i czekamy aż zmiękną. Po ok. 7 minutach doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Dolewamy zagotowany bulion i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut. Po tym czasie blendujemy lub ucieramy na gładką masę. 

W osobnej miseczce mamy śmietanę, którą mieszamy aby ją rozluźnić i dolewamy do niej łyżkę gorącej zupy stale mieszając. W ten sposób zmniejszymy ryzyko zważenia się śmietany w zupie. Tą mieszankę śmietany z zupą przelewamy do zupy. Dodajemy posiekane listki bazylii. Migdały prażymy na suchej patelni aż lekko zbrązowieją, mieszając je. Po uprażeniu siekamy je na drobniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze z 3-4 minuty i podajemy. Możecie udekorować zupę od wierzchu listkami bazylii. Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie i z pewnością też tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...