środa, 23 kwietnia 2014

chleb żytnio-razowy z pomidorkami


Wspaniały, aromatyczny, lekki chleb z suszonymi pomidorkami. Oczaruje Was swoją falistą, złotą skórką. Od razu widać, że to domowy wypiek. Z nim kanapka nie jest już taka sama. Jest sycący, puszysty i pachnie czarująco. Świeżość zachowuje 3-4 dni. Warto go wypróbować.

składniki:
20g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki cukru
300g mąki pszennej
150g mąki żytniej-razowej
1,5 łyżeczki soli
łyżeczka suszonej bazylii
300ml letniej przegotowanej wody
8-10 plasterków suszonych pomidorków

czas przygotowania: ok. 2 godzin













Do miski kruszymy świeże drożdże, dosypujemy cukier i zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut aby zaczęły "bulgotać", będą wydawały specyficzny piszczący dźwięk :).

W tym czasie do osobnej miseczki przesiewamy mąkę pszenną, przesypujemy mąkę żytnio-razową, dodajemy sól i bazylię. Dokładnie mieszamy. Jak mieszanka z drożdży już zacznie wydawać dźwięki to przesypujemy do niej po 1 garści mieszanki z mąki stale mieszając łyżką, aż wymieszamy wszystko a masa stanie się gęsta. Przekładamy ją na blat posypany mąką i zagniatamy tak długo (w razie potrzeby dosypując mąkę) aż ciasto przestanie lepić się do dłoni.

Przekładamy wyrobione ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy na obsypany mąka blat i ponownie zagniatamy i rozpłaszczamy, układamy na nim (odtłuszczone papierowym ręczniczkiem) pomidorki, zawijamy i zagniatamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem (np. po pomidorkach) keksówki i odstawiamy przykryte ściereczkę na kolejne 30 minut. Następnie pieczemy około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu czekamy aż lekko ostygnie, wyjmujemy z keksówki i gotowe. Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Wygląda pachnąco. Uwielbiam domowe chleby z dodatkami np. owoców, a z pomidorami też musi być super! Piekny

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...