poniedziałek, 7 kwietnia 2014

jajka faszerowane lekką sałatką z serka wiejskiego


W święta zajadamy się do tego stopnia, że wracamy do domów z dodatkowymi kilogramami. Stąd moja propozycja na zamiennik dla jajek z majonezem. Bardzo zachęcam Was do przygotowania chociaż kilku lżejszych potraw, zawsze to będzie lepsze rozwiązanie dla całej rodzinki. Tym bardziej, że uważam, że ta wersja jest nie tylko lżejsza ale i o niebo lepsza od jajek z majonezem! :) 

składniki: (na 5 jajek = 10 połówek)
5 jajek
1 lekki serek wiejski ok. 200g
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz
można podać na roszponce



czas przygotowania: ok 15 minut











Gotujemy jajka na twardo i obieramy ze skorupek. Każde jajko delikatnie kroimy na pół - wzdłuż. Szczypiorek myjemy i siekamy drobno. Do miseczki przekładamy szczypiorek i serek wiejski. Z połówek jajek delikatnie za pomocą łyżeczki wyjmujemy żółtka i siekamy żółtka na drobno, następnie przerzucamy je do serka ze szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i kosztujemy (doprawiamy do smaku). Wypełniamy wgłębienia po żółtkach w białkach naszą sałatką, dowolną ilością, możecie czubato lub na płasko i dekorujemy szczypiorkiem. Można je ułożyć na umytej roszponce. Gotowe, lekkie i świeże w smaku. Polecam i życzę smacznego :).



1 komentarz:

  1. Wygląda zdrowo i smakowicie na tej zielenince:) Apetyczne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...