sobota, 10 maja 2014

krem marchewkowo-ziemniaczany


Sycący, smakowity krem marchewkowy. To jedyny krem, który mój mąż potrafi zjeść z trzema dokładkami, tak mu smakuje :). Jest pełen smaku, ma wspaniały kolor i konsystencję. Z tej ilości składników powinien wystarczyć na dwa dni dla dwuosobowej rodzinki. Zapraszam po przepis :).;

składniki:
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
2 pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
800g marchewek
500g ziemniaków
łyżka oliwy
2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
sól, pieprz
mały jogurt naturalny
natka pietruszki

czas przygotowania: ok. 45 minut







Zaczynamy od przygotowania bulionu, odstawiamy go na bok. Obieramy ziemniaki i marchewkę, kroimy je na drobne kawałeczki. Pomidory obieramy ze skórki (najlepiej zaparzając je) i kroimy w dużą kostkę. Następnie do garnka wlewamy łyżkę oliwy, siekamy w kosteczkę cebulę i czosnek i przekładamy na oliwę, mieszamy. Dodajemy kminek i imbir, mieszamy. 

Dodajemy do garnka marchewkę i ziemniaki, wlewamy gorący bulion, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy 30 minut na średnim ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną. 


Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem, kosztujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przelewamy na talerze, możecie udekorować krem kleksem z jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki. Smacznego :).



1 komentarz:

  1. U mnie też dziś krem z marchewki, tylko w wersji kokosowej :D Twój również prezentuje się pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...