piątek, 23 maja 2014

pasta z makreli


Tak spodobało mi się przygotowywanie past na kanapki, że dzisiaj mam dla Was kolejny przepis. Tym razem pyszna i zdrowa pasta z makreli z jajkiem. Łatwiutka i szybka, o intensywnym smaku, mój mąż nie przepada za rybami a tą pastę chętnie wcina. Serdecznie polecam i już życzę Wam smacznego :).

składniki:
1 jajko
1 mała cebulka
1 łyżeczka oliwy
50g filetu z  wędzonej makreli
sól, pieprz


czas przygotowania: ok. 15 minut + 15 minut chłodzenia w lodówce (opcjonalnie)













Gotujemy jajko na twardo, obieramy, kroimy na plastry lub ćwiartki i czekamy aż przestygnie. W tym czasie możemy pokroić cebulkę w drobną kosteczkę i rozdrobnić widelcem filet z wędzonej makreli, tak aby pozbyć się ewentualnych ości.  Przekładamy wszystko do misy od blendera, dodajemy oliwę i miksujemy na pastę, dla tych co nie posiadają blendera - rozdrobnijcie wszystko widelcem. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieszamy i najlepiej wkładamy chociaż na 15 minut do lodówki, ponieważ znacznie lepiej smakuje schłodzona. Gotowe, smacznego :).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...