środa, 28 maja 2014

tort czekoladowo-truskawkowy


Jestem pod ogromnym wrażeniem tego tortu, jadłam go u znajomej, która przygotowała go na urodziny mojego męża. Jest wspaniały, lekki, intensywnie truskawkowy, wspaniale się go kroi. Dla mnie ideał, jeden z najlepszych tortów truskawkowych. Bardzo Wam go polecam, wcale nie jest taki trudny a efekt jest rewelacyjny!

składniki:
biszkopt:
150ml mleka
3 jajka
200g cukru
220g mąki
pół kostki mlecznej czekolady (startej)
1 cukier wanilinowy
4 łyżki kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
krem:
2 galaretki truskawkowe
400ml wrzątku
500g truskawek (zmrożonych chociaż przez 15 minut)
serek mascarpone 250g
200g śmietany 30%
2x śmietan fix
1 łyżka cukru pudru

czas przygotowania: biszkopt: 45min, krem: 30 min - do tego chłodzenie, studzenie min. pół dnia



Zaczynamy od przygotowania biszkoptu ponieważ musi przestygnąć. Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier wanilinowy, mieszamy i podgrzewamy, jak będzie gorące (ale nie może zacząć się gotować) to zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok aby nieco przestygło. W misce ubijamy jajka z cukrem, aż powstanie, jasna, gęsta i puszysta masa.  W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, kakao i startą czekoladę. 

Do miski z ubitymi jajkami wlewamy przestudzone mleko staje miksując wszystko na najmniejszych obrotach, następnie nadal na najmniejszych obrotach wsypujemy suche składniki i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Przelewamy wszystko do formy wyłożonej papierem pieczeniowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, do suchego patyczka! Użyjcie formy okrągłej lub max 30x30cm. Po upieczeniu biszkopt musi całkowicie ostygnąć, najlepiej wyjąć go w papierze pieczeniowym na kratkę.

W trakcie jak biszkopt stygnie zajmiemy się kremem. Do miski wlewamy 400 ml wrzątku i wsypujemy do niego 2 galaretki, dokładnie mieszamy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, ale masa musi pozostać całkowicie płynna! Jak już ostygła to zmrożone truskawki miksujemy na gładką masę np. blenderem i wlewamy do galaretki, mieszamy. Przekładamy do tego mascarpone i na małych obrotach miksujemy mikserem aż się w miarę dokładnie połączy. 




W osobnej misce ubijamy śmietanę, dodając śmietan fixy i cukier puder. Sztywną śmietanę musimy wmieszać w resztę kremu, najlepiej trzepaczką. Nie musicie tego dokładnie wmieszać. Aby przyspieszyć tężenie masy wstawcie ją do zamrażarki na ok. 15-20 minut, co 5 minut sprawdzajcie jak gęstnieje, trzymajcie ją tak długo w zamrażarce aż konsystencja będzie dla Was wygodna do rozsmarowywania. Biszkopt kroimy na pół, aby powstały dwa plastry, ja ścięłam również obły wierzch, aby tort wyszedł prosty. I smarujemy środek, wierzch i boki kremem. Dekorujemy wierzch truskawkami i wstawiamy całość do lodówki najlepiej na pół dnia lub całą noc. Gotowe, smacznego :).



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...