czwartek, 17 lipca 2014

chleb razowy na drożdżach


Szybciutki i łatwy chleb razowy na drożdżach. Jest wyjątkowo smaczny i sycący, mi wystarcza jeden kawałek żeby się najeść. Przygotowuję go już od ponad 4 lat i nigdy się na nim nie zawiodłam. Na pewno każdemu się uda i spodoba. Polecam :).

składniki:
20g drożdży
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki mąki razowej
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki miodu płynnego
1 płaska łyżeczka soli

czas przygotowania: 2h















Rozkruszamy do miski drożdże posypujemy je 1 łyżeczką cukru, zagniatamy łyżką i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut aż się rozpuszczą. Następnie przesiewamy do nich szklankę mąki pszennej, dosypujemy mąkę razową, dodajemy resztę składników, mieszamy łyżką, następnie zagniatamy dłońmi. Jeżeli lepi się do dłoni to posypujemy odrobiną mąki. Pozostawiamy w misce pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Po wyrośnięciu przekładamy na blat posypany mąką i rolujemy na długość keksówki. Keksówkę smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką i wkładamy do niej zrolowany chlebek. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut aż będzie złocista skórka. Po upieczenia odstawiamy do ostygnięcia i możemy się zajadać. Smacznego :).



3 komentarze:

  1. A jak dodam ziarna słonecznika to temperatura i czas pieczenia pozostają bez zmian?

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak dodam ziarna słonecznika to temperatura i czas pieczenia pozostają bez zmian?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...