piątek, 22 sierpnia 2014

zupa warzywna z kiełbaską


Wspaniała zupa z sezonowych warzyw. Uwielbiam wykorzystywać to co świeże. Tutaj pomieszałam wszystko co miałam, do tego aromatyczna kiełbaska i mamy sycącą zupę na dwa dni. Drugiego dnia jest jeszcze lepsza niż pierwszego. Pełna warzyw, smaków, aromatów, idealna na koniec lata.

składniki:
1 cukinia
2 pomidory
4 ziemniaki
3 marchewki
pęczek selera naciowego
pęczek natki pietruszki
1 kiełbasa ok.200g
sól, pieprz, magii

czas przygotowania: ok. 1h













Myjemy pomidory i cukinię, obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, dodajemy płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu, zostawiamy na średnim ogniu pod przykryciem żeby puściły soki i zmiękły na około 10 minut. 

Po tym czasie dodajemy obraną i pokrojoną w krążki marchewkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki a także umyty cały pęczek selera naciowego, ponieważ będziemy go wyjmować. Zalewamy wrzątkiem ok. 1,5l. 

Po 20 minutach wyjmujemy seler, dodajemy pokrojoną kiełbaskę, połowę posiekanej natki pietruszki, odrobinę magii, soli i pieprzu do smaku. Gotujemy do miękkości ziemniaków i marchewki, na koniec przed podaniem dodajemy resztę pietruszki, mieszamy i nalewamy do głębokich talerzy. Gotowe, smacznego :).



1 komentarz:

  1. Prosta i zdrowa - czego chcieć więcej?
    Pozdrawiam i zapraszam :)
    chwila-dla-zdrowia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...