niedziela, 16 września 2012

bananowiec z czekoladą


Ciasto bananowe, inaczej bananowiec, jest wyjątkowo wdzięcznym ciastem, które zawsze wychodzi, a gości wprowadza w zachwyt. Myślę, że głównym powodem za który je kochamy jest po pierwsze fakt, że kochamy smak bananów i czekolady a po drugie, że  ciasto jest wilgotne co sprawia, że je się je z wielką przyjemnością.

składniki: (na małą keksówkę)
4 dojrzałe/przejrzałe banany
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru
1 jajko
50g tłuszczu (roztopione masło/oliwa)
tabliczka lub pół ulubionej czekolady
          



         
Na początek musimy rozgnieść widelcem banany i wymieszać je z cukrem.


Dodajemy mąkę, sodę, jajko, tłuszcz, czekoladę pokrojoną w kosteczkę i krótko i dokładnie mieszamy wszystkie składniki (prawda, że łatwe :)).    

          



Przekładamy ciasto do formy  i pieczemy  w 180 stopniach ok 1 do 1.20godziny, aż  będzie miało ciemno-brązowy kolor. Gotowe, smacznego :)




11 komentarzy:

  1. nooo wygląda bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj robiłam to ciacho i wyszło pyszne, w pewnej chwili miałam wrażenie,że wierzch się pali,ale nic z tych rzeczy, ciasto potrzebuje dużo czasu, na wierzchu powstaje chrupiąca skórka a w środku lekko mokre bananowo-czekoladowe cudo!!!! ja dodatkowo oblałam ciacho z wierzchu roztopioną milką :D pyszne, proste i tanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało, może udało Ci się zrobić zdjęcie? Bardzo jestem ciekawa jak Ci wyszło, a pomysł z milką świetny, na pewno było pyszne :) pozdrawiam serdecznie i życzę miłego poświątecznego odpoczynku :)

      Usuń
  3. Nie udało mi się pstryknąć zdjęcia bo ciasto upiekłam wieczorem o 21 a rano o 11 już nic nie było ;D , dlatego zdjęcie innym razem :D ale zaraziłam przepisem już pół rodziny i szefową w pracy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to powiem szczerze, że chyba lepszej reklamy mieć nie mogłam haha, dziękuję bardzo :)

      Usuń
  4. swietne te przepisy wlasnie pieke to ciasto bananowe juz widze ze bedzie dobre a pachnie w calym domu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ajjj bardzo tęsknie za tym bananowcem, w przyszłym tygodniu go upieke, wczoraj zaatakowałam murzynka i po 10 będę go do kawy jadła, jeżeli możesz zrobić zdjęcie jak Ci wyszło, to będę bardzo szczęśliwa! :) pozdrawiam

      Usuń
  5. Czy można czymś innym zastąpić sodę?Nie znoszę jej smaku i wyczuję nawet niewielką ilość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszkiem do pieczenia. Mam nadzieję, że pomogłam :) innego spulchnacza nie znam, chodzi tu o ułatwienie wyrośnięcia ciasta :) pozdrawiam :)

      Usuń
  6. O to mi chodziło.Dziękuję.Dziś biorę się za to ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...