sobota, 13 października 2012

murzynek tropikalny

 Murzynek to bardzo proste ciasto, gdzie miesza się wszystkie składniki i ciężko żeby się nie udało, a smakuje intensywnie czekoladą, co sprawia, że wiele osób go uwielbia. Urozmaiciliśmy go nieco z mężem, tak aby ciasto zyskało na wilgotności, dzięki dodaniu pomarańczy, a murzynek zyskał na indywidualności dzięki chrupiącej skorupce z masy kokosowej na wierzchu :) Mam nadzieję, że spodoba Wam się nasza propozycja.

składniki:
1/2 kostki margaryny
1,5 szkl cukru
2 jajka
2,5 szkl mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 szklanka mleka
2 pomarańcze


Masa kokosowa:
składniki:
50 gram masła
200 g wiórków kokosowych (opakowanie)
1/2 szkl cukru
2 białka
łyżeczka mączki ziemniaczanej



Margarynę kroimy w małą kosteczkę. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Mieszamy najlepiej mikserem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokrojone, obrane pomarańcze i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.




Wlewamy do formy do pieczenia, najlepiej wyłożyć dno blachy papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut.





Masa kokosowa:
W rondelu rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i wyłączmy gaz, mieszamy aż do uzyskania gęstej masy.





Ubijamy osobno białka na sztywną masę pod koniec dodajemy mączkę ziemniaczaną, i dodajemy do białek ostudzoną masę kokosową. Po 45 minutach wyjmujemy murzynka, szybko nakładamy na wierzch masę kokosową i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut nadal na 180 stopni.

Tak powinien wyglądać upieczony murzynek, a dokładniej chrupiący kokosowy wierzch murzynka, który po rozkrojeniu będzie wyglądał tak jak na zdjęciu poniżej i będzie niesamowicie aromatyczny, będą  przeplatały się zapachy: czekolady, kokosu i pomarańczy, na prawdę rewelacja, polecam.

Miłego wieczoru :)

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...