czwartek, 29 listopada 2012

biszkopt jabłkowy






Biszkopt jabłkowy to bardzo prosty sposób na zamienienie typowego biszkoptu w smaczne i cudownie pachnące ciasto, które zadziwi nie jedną osobą. Jest wyjątkowo puszysty, wilgotny a aromat jaki się nad nim unosi pobudza zmysły. Mam nadzieję, że będzie Wam smakował i nie raz wrócicie do tego przepisu.

składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczka cukru wanilinowego
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 średnich jabłek
2 łyżeczki cynamonu
























Zaczynamy od obrania i pokrojenia jabłek w kosteczkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy dno jabłkami (mi jabłka zajęły ponad połowę wysokości formy). Dodajemy dwie płaskie łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczkę cukru wanilinowego i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Przygotowujemy biszkopt. Rozbijamy 4 jajka i miksujemy dodając 1 szklankę cukru i 1 łyżeczkę cukru wanilinowego. Masa powinna być puszysta.
  

Do masy przesiewamy 1 szklankę mąki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie mieszamy, następnie miksujemy na gładką masę. Do formy z jabłkami wlewamy na wierzch masę biszkoptową.

Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, kontrolujemy stopień wypieczenia patyczkiem. Po upieczeniu czekamy aż ciasto będzie zimne i posypujemy cukrem pudrem. Biszkopt jabłkowy już jest gotowy! Życzymy smacznego :)









Zachęcamy do polubienia nas na facebooku oraz subskrypcję naszego kanału na YouTube.

Miłego i smakowitego wieczoru! :)

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj tak, już dzisiaj dwa kawałki przy herbacie zjadłam :) rozkosz dla podniebienia :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...