Biszkopt jabłkowy to bardzo prosty sposób na zamienienie typowego biszkoptu w smaczne i cudownie pachnące ciasto, które zadziwi nie jedną osobą. Jest wyjątkowo puszysty, wilgotny a aromat jaki się nad nim unosi pobudza zmysły. Mam nadzieję, że będzie Wam smakował i nie raz wrócicie do tego przepisu.
składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczka cukru wanilinowego
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 średnich jabłek
2 łyżeczki cynamonu
Zaczynamy od obrania i pokrojenia jabłek w kosteczkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy dno jabłkami (mi jabłka zajęły ponad połowę wysokości formy). Dodajemy dwie płaskie łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczkę cukru wanilinowego i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Przygotowujemy biszkopt. Rozbijamy 4 jajka i miksujemy dodając 1 szklankę cukru i 1 łyżeczkę cukru wanilinowego. Masa powinna być puszysta.
Do masy przesiewamy 1 szklankę mąki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie mieszamy, następnie miksujemy na gładką masę. Do formy z jabłkami wlewamy na wierzch masę biszkoptową.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, kontrolujemy stopień wypieczenia patyczkiem. Po upieczeniu czekamy aż ciasto będzie zimne i posypujemy cukrem pudrem. Biszkopt jabłkowy już jest gotowy! Życzymy smacznego :)
Zachęcamy do polubienia nas na facebooku oraz subskrypcję naszego kanału na YouTube.
Miłego i smakowitego wieczoru! :)
idealny do herbatki :)
OdpowiedzUsuńOj tak, już dzisiaj dwa kawałki przy herbacie zjadłam :) rozkosz dla podniebienia :)
Usuń