sobota, 3 listopada 2012

crumble jabłkowe w sosie mandarynkowo-miodowym


 Crumble z jabłkami jest do przygotowania w 45 minut. To słodki owocowy przysmak, a dokładniej owoce przykryte kruszonką, które smakują praktycznie każdemu :)

składniki: dla 2 osób

2 jabłka
1 mandarynka
3 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
6 łyżek mąki
3 łyżki masła
3 łyżki cukru





Na początku przygotowujemy kruszonkę. Wystarczy wymieszać mąkę, masło i cukier.












Uzyskamy taką masę jak na zdjęciu. Na czas przygotowywania reszty składników, kruszonkę chowamy do lodówki.











Kroimy jabłka w łódeczki na grubość ok.1 cm i skrapiamy cytryną po to aby pozostały jasne i wyglądały bardziej estetycznie.









Na patelnie wlewamy 3 łyżki miodu i wrzucamy jabłka, smażymy je na miodzie ok. 30 sekund z każdej strony, żeby delikatnie zmiękły i zyskały aromat i posmak miodowy.

Przesmażone jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego.











Polewamy równomiernie sokiem z mandarynki.

 Nakładamy wcześniej przygotowaną kruszonkę i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Podajemy na ciepło :)

Zapach jaki unosi się nad gorącym crumble jest niesamowity, mieszają się cytrusowe zapachy mandarynki i cytryny ze słodyczą miodu i jabłek. Wszystkie soki po upieczeniu tworzą na dnie coś w stylu rzadkiej galaretki co widać na ostatnim zdjęciu.



Życzę samych przyjemnych chwil w towarzystwie wyjątkowego crumble, które oczaruje waszych bliskich i wasze zmysły. Miłego wieczoru :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...