czwartek, 17 stycznia 2013

Śniadanie z płatków orkiszowych












Dzisiaj przygotowałam wyjątkowo pożywne śniadanko na ciepło. Pokochałam jedzenie wszelkiego rodzaju płatków na ciepło z rana, dzięki znajomym z Estonii, który po przyjeździe do nas codziennie przyrządzali nam cuda z tak banalnych płatków. Ta wersja jest słodka, najlepiej smakuje z bananem, niestety byłam szczęśliwą posiadaczką jedynie kiwi, więc to ono zawitało do mojej salaterki.

składniki:
tyle płatków orkiszowych na ile macie ochotę :)
1 banan, najlepsze wychodzi z bananem
kilka ulubionych orzeszków lub np. ziaren słonecznika
2 łyżki miodu
szczypta soli
pół szklanki wody



Zaczynamy od ugotowania płatków orkiszowych, wsypujemy taką ilość na jaką nam apetyt pozwala zalewamy wodą na 1cm powyżej płatków i gotujemy ze szczyptą soli i szczyptą cukru. Po ugotowaniu nakładamy do salaterki polewamy miodem, dodajemy najlepiej banana i pozostają nam orzeszki lub ziarenka, które uprzednio możemy uprażyć na suchej patelni, posiekane na mniejsze kawałki. Posypujemy nasze płatki na koniec orzeszkami i gotowe! Smaczne i zdrowe, do tego szybkie w przygotowaniu i bardzo pożywne, dostarczy Wam masy energii :) 
 





Zdrowego, smacznego i ciepłego śniadania życzę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...