składniki:
4-5 marchwi
1 korzeń pietruszki
1 mały seler
4 ziemniaki
1 paczka kaszy jęczmiennej
szczypta soli, pieprzu
płaska łyżka majeranku
Zaczynamy od włożenia do garnka pokrojonych warzyw i zalania ich wodą. Przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na gień aż do zagotowania się wody. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i łyżkę majeranku.
Do gotującej się zupy wsypujemy jedną paczuszkę kaszy jęczmiennej, oczywiście rozcinamy woreczek i wysypujemy kaszę. Mieszamy wszystko razem i pozostawiamy na ogniu na około 15 minut. Na koniec smakujemy zupę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą lub pieprzem, jak ktoś lubi to spokojnie może sypnąć więcej majeranku :)
Mam nadzieję, że ta zupa nieraz uratuje Was w zabiegane dni i będzie Wam smakowała. Smacznego i zdrowego jedzonka życzę :) miłego dnia :)
U mnie w rodzinie krupnik serwuje się z pokrojonym w kosteczkę ogórkiem kiszonym, u mojego męża w domu rodzinnym serwuje się z kiszoną kapustą. Też macie jakiś zwyczaj serwowania krupniku z dodatkami? Jeśli tak to miło nam będzie, jeżeli podzielicie się z nami Waszymi propozycjami :)
zdjęcia czytelników:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz