wtorek, 26 lutego 2013

ciasto wiewiórka

 Czas na ulubione ciasto mojego męża, czyli wiewiórka, taki mały, aromatyczny i  smaczny rudzielec, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

składniki:
2 jabłka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 szklanki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki ulubionego płynnego miodu





 Kroimy jabłka w kostkę. Następnie rozpoczynamy przygotowanie ciasta. Do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy szklankę cukru i miksujemy do puszystości. Jak masa jest już puszysta to dodajemy szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę sody oczyszczonej, 1/2 szklanki oliwy i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy 3 łyżeczki miodu i wcześniej pokrojone jabłka. Mieszamy starannie i przekładamy do keksówki.




Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 godzinę i sprawdzamy patyczkiem stopień wypieczenia.

Ciasto gotowe! Życzymy smacznego :)














2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...