niedziela, 10 marca 2013

Zupa jabłkowa z bagietką



Uwielbiam zupy owocowe, jabłkowa jest mi najbliższa ponieważ, jabłka są zawsze w naszej lodówce. Zupa jabłkowa z bagietką jest sycąca i kremowa, a nutka cynamonu dodaje jest charakteru.

składniki:

1kg jabłek (słodkich)
1/2 wczorajszej bagietki
4 łyżki cukru
1-1,5 litra wody
sok z 1 cytryny
skórka z połowy cytryny
szczypta cynamonu




























Jabłka kroimy i przekładamy do garnka. Zalewamy jabłka litrem wody, dodajemy 4 łyżki cukru, przykrywamy pokrywką i wstawiamy na mały bądź średni ogień aż do momentu wrzenia.

 Do małego rondelka kruszymy czerstwą bagietkę najlepiej taką z poprzedniego dnia. Zalewamy delikatnie wodą tak aby cała bagietką mogła ją wchłonąć i nie przypaliła się od spodu.

Mieszamy, w razie potrzeby dolewamy po troszku wody. Jak poczujemy, że jest już miękka to rozgniatamy ją lub blendujemy.

Jak zupa zaczyna wrzeć to zaczynamy rozgniatać bądź blendować je dokładnie, dodajemy po łyżce bagietki i dokładnie mieszamy, jak już całą bagietkę przełożymy to rozgniatamy lub blendujemy wszystko razem po to aby się dokładnie wymieszało. Wyciskamy sok z cytryny, ścieramy połowę skórki z cytryny i dodajemy szczyptę cynamonu. Doprawiamy do smaku cytryną i cukrem. Gotujemy jeszcze ok 10-15 minut i zupa jest już gotowa :)




Smacznego! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...