środa, 29 maja 2013

kotleciki z mozzarelli



Szybka, sycąca, cudownie ciągnąca się przekąska. Często zastępuje nam obiad bądź po prostu jest na kolacje. Kotleciki z mozzarelli są bardzo delikatne, mają chrupiącą skorupkę i wyjątkowy smak. Wraz z mężem bardzo je polecamy, szczególnie w połączeniu z pomidorkami.

składniki:

kulka mozzarelli
bułka tarta
jajko
sól
zioła prowansalskie

czas przygotowania: 15 min
koszt: ok.4zł


















Zaczynamy od pokrojenia kulki mozzarelli na plastry ok. 1 cm. Przygotowujemy 2 talerze, na jednym rozbijamy jajko i roztrzepujemy je szczyptą soli. Na drugi talerzyk wsypujemy bułkę tartą, szczyptę soli i łyżkę ziół prowansalskich, dokładnie mieszamy. Plasterki pojedynczo obtaczamy jajkiem następnie bułką tartą, każdy plasterek dwukrotnie.





Patelnię smarujemy pędzelkiem masłem (cieniutko), rozgrzewamy i kładziemy nasze kotleciki, na średnim ogniu smażymy co minutę obracając na drugą stronę. Smażymy aż do momentu aż bułka tarta nam się zarumieni, wręcz zbrązowieje. Podajemy z pomidorkami i np. pieczywem, bądź sałatką. Smacznego :)









2 komentarze:

  1. Mniaam, już sobie wyobrażam ten ciągnący się ser, coś dla mnie :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też na samą myśl, robię się głodna :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...