sobota, 25 maja 2013

miód z 'mleczy'


 Tak na prawdę to już ostatni moment na to, żeby uzbierać kwiaty mlecza i zrobić ten cudowny i niezwykle kwiatowy miód lub jak inni wolą syrop. Na prawdę warto, polecam, to zdecydowanie mój ulubiony miód, a do tego bardzo łatwy w przygotowaniu, jeszcze dzisiaj planujemy iść z mężem zerwać resztę mleczy :) Koniecznie wypróbujcie ten przepis :)


składniki: (na 1 większy słoik)


200 kwiatów mlecza

1/2 kg cukru
600 ml wody
Sok z 1/2 cytryny





Kwiaty mlecza porządnie płuczemy, żeby pozbyć się zanieczyszczeń i robaczków, przekładamy do garnka i zalewamy 600ml wody. Przykrywamy garnek pokrywką i pozostawiamy na całą noc, aby puściły soki i aromaty.

Następnego dnia przecedzamy kwiaty to  miseczki przez sito, porządnie wyciskamy soki i przelewamy resztę 'wody' z garnka do miski przez sito.
  Przelewamy ponownie przez sito wywar do garnka, zagotowujemy i wsypujemy 1/2 kg cukru. Wyciskamy 1/2 cytryny, można więcej do smaku, kosztujcie ale ostrożnie żeby się nie poparzyć i gotujemy tak długo aż uzyskamy pożądaną przez nas konsystencję, lejącą bądź gęstą, przelewamy gorący miód do słoików, wycieramy dokładnie brzegi słoika i zakręcamy mocno pokrywką, stawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Po ostygnięciu odwracamy słoiki i sprawdzamy czy wieczko jest wklęsłe, jeżeli tak to oznacza, że dobrze zamknęliśmy słoiki. Życzę smacznego i dużo satysfakcji z domowej roboty miodu. :)





Zachęcamy do przesyłania nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów, chętnie je opublikujemy : jedzonkoo@gmail.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...