środa, 12 czerwca 2013

domowe lody cytrynowe


Domowe lody cytrynowe, mój mąż je uwielbia, ja nie jestem fanką lodów cytrynowych, ale czego się nie robi dla męża :) Ta wersja lodów jest bardzo cytrynowa, wręcz w smaku przypomina sorbet, mimo że nim nie jest. Są puszyste, nie trzeba ich wcześniej wyjmować z zamrażarki. Niedługo zrobię też delikatniejszą, bardziej śmietankową wersję lodów cytrynowych.

składniki:

sok z 2 cytryn
2 szklanki cukru pudru
400ml jogurtu naturalnego


czas przygotowania: 5 min plus mrożenie całą noc















Miksujemy lub blendujemy jogurt z cukrem i sokiem z cytryny, smakujemy jeżeli nadal jest dla Was za kwaśny to dosłodźcie. Przelewamy do pojemnika, w którym będziemy je mrozić i wstawiamy do lodówki aż zmienią temperaturę na chłodniejszą.

Po ochłodzeniu blendujemy, dzięki czemu delikatnie je napuszymy. Wstawiamy do zamrażarki po godzinie wyjmujemy i ponownie blendujemy bądź ucieramy widelcem, żeby były jednolite, bez zlodowaceń na bokach pudełka. Wkładamy do zamrażarki i tę czynności powtarzamy co  pół godziny do godziny przez 3 godziny. Pozostawiamy do zmrożenia, jeżeli chcecie to możecie dłużej powtarzać czynność, wtedy będą bardziej puszyste, jednolite i łatwiejsze w nakładaniu. Ja chyba z 8 razy to powtórzyłam i miałam idealną konsystencję do nakładania. Gotowe :) Smacznego.











Zachęcamy do przesyłania nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów na adres: jedzonkoo@gmail.com  Chętnie opublikujemy je pod przepisami na blogu a także na funpage na Facebooku :)

3 komentarze:

  1. :O
    Jakie proste...
    ... wyglądają na smaczne :)
    Jutro robię :D dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam się zbyt na gotowaniu. Czy musi być koniecznie cukier puder? Ma on jakieś specjalne znaczenie, czy można go zastąpić zwykłym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier puder jest o tyle wdzięczny, że po wymieszaniu go z resztą składników konsystencja lodów będzie gładka, stosując zwykły cukier po prostu będziesz wyczuwać jego grudki i lody nie będą gładkie tylko bardziej "piaskowe" w konsystencji, tak jak cukier, bo się prawie w ogóle nie rozpuści. Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...