czwartek, 6 czerwca 2013

dżem z rabarbaru


Dżem rabarbarowy, to wyjątkowo smaczny dżem, idealny dla wszystkich osób, które wolą kwaśniejsze smaki, takie osoby, mogą dodać zdecydowanie mniej cukru. Idealnie nadaje się do słodkich naleśników, gofrów, do podkreślenia słodyczy ciasta. Ja od dziecka uwielbiałam kwaskowe przysmaki, rabarbar zawsze był mi bliski i w ciastach i w przetworach. Polecam.




składniki: (na 2 małe słoiczki)
5 łodyg rabarbaru
3 łyżki wody
8 łyżek cukru
4 łyżki miodu

czas przygotowania: 20min











Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do rondelka, wsypujemy na początku połowę cukru i 3 łyżki wody, wstawiamy na średni ogień i gotujemy aż zmięknie, co jakiś czas mieszając.

Jak już zmięknie to miksujemy np. za pomocą blendera, dodajemy miód, kosztujemy, dodajemy cukru wedle uznania, w moim przypadku łącznie wyszło 8 łyżek. Przygotowujemy słoiczki, które wyparzamy lub wypiekamy, wygotowujemy wieczka. Do przygotowanych słoiczków nakładamy gorący mus, wycieramy kant słoiczka aby był suchy i porządnie zakręcamy, kładziemy do góry dnem, aż do wystudzenia, przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Smacznego :)







Zachęcamy do przesyłania nam Waszych zdjęć realizacji naszych przepisów, chętnie opublikujemy je pod przepisami na blogu a także na Funpage na Facebooku: jedzonkoo@gmail.com

3 komentarze:

  1. zabrałabym Ci jeden słoik chętnie!!! :) i foteczki fajne :) proszę o mały głosik na mojego bloga http://www.blogmiesiaca.blogspot.com/ thanks :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile czasu średnio zajmuje gotowanie rabarbaru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rabarbar gotuje się do miękkości, tak jak ziemniaki sprawdzając np. widelcem, ciężko wskazać konkretny czas, zależy on od grubości łodygi. Przypuszczam, że od momentu wrzenia zajmuje to ok 10-15 minut.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...