piątek, 12 lipca 2013

pieczona cukinia z farszem mięsnym


Pieczona cukinia z farszem mięsno-ryżowym jest bardzo sycąca, szybka i prosta w przygotowania. Ja z braku czasu farsz mam obok cukinii, ale opiszę Wam sposób w jaki wypełnić farszem cukinię i będzie wyglądała dużo lepiej niż moja, jak będę miała nieco więcej czasu to zrobię zdjęcia faszerowanej cukinii :)

składniki: (dla 4 osób)

4 cukinie
450g mięsa mielonego (dowolnego)
1 mała cebulka
kilka plasterków żółtego sera
przyprawa typu 'warzywko'
sól, pieprz, przyprawa do grilla

czas przygotowania: ok. 30 min

















 Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Cukinie myjemy odcinamy końcówki i kroimy na pół. Układamy na blasze, w taki sposób jak na zdjęciu i posypujemy przyprawą typu "warzywko", w ilości jak na zdjęciu tzn. szczypta na połówkę. Pieczemy przez 20 minut.

Jak cukinia się piecze przygotowujemy farsz. Mięso mielone mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, szczyptą soli, pieprzu i łyżeczką przyprawy do grilla. Wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, mięso mielone jest bardzo tłuste, więc puści wystarczające ilości tłuszczu do odpowiedniego wysmażenia. Smażymy, pod koniec kosztujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Z upieczonych cukinii za pomocą łyżki wydłubujemy część miąższu, aby uzyskać 'łódeczki", miąższ mieszamy z farszem i wypełniamy czubato cukinie farszem. Na wierzchu farszu układamy ser i wstawiamy no ok. 5 minut do stale rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, aż ser się rozpuści. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego :)

Dosłownie faszerowana cukinia wygląda o niebo apetyczniej niż nasza, ale tak ją uwielbiamy i jedliśmy ten obiad w biegu, że po prostu chcieliśmy się już z Wami tym przepisem podzielić :) Smacznego kochani :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...