sobota, 6 lipca 2013

pieczone nektarynki z kruszonką i migdałami


Pieczone nektarynki w tej wersji są niezwykle aromatyczne z chrupiącą kruszonką, delikatnymi migdałami i miękkim słodko-kwaśnym miąższem. Prezentują się efektownie, pachną bajecznie, takim deserem wprawicie w zachwyt gości i najbliższych, ja się dosłownie rozpływam jak je jem. Prawdziwe cudo :)

składniki: (na 4 porcje)

2 nektarynki
2 łyżki migdałów
2 łyżki miodu
2 łyżki wody
6 łyżek mąki
3 łyżki masła
2 łyżki cukru + 1 łyżeczka cukru wanilinowego + 1 łyżeczka cukru trzcinowego (jeżeli nie macie to dodajcie 2 łyżeczki c.wanilinowego)


czas przygotowania: 10 min + 30 min pieczenia












Nektarynki myjemy, kroimy na pół i wciskając nóż do środka nektarynki delikatnie odcinamy jedną połówkę od pestki. Następnie wycinamy pestkę z drugiej połówki i układamy w naczyniu żaroodpornym miąższem do góry. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę z mąki, cukrów i masła, zagniatamy wszystkie składniki na sypką masę, najłatwiej za pomocą dłoni. Posypujemy obficie połówki nektarynek, tworząc "kopce" z kruszonki, resztę kruszonki rozsypujemy po naczyniu żaroodpornym, posłuży nam do dekoracji talerzyków i oczywiście do zjedzenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. W tym czasie prażymy na patelni wiórki migdałowe, ok. 3 minut, stale mieszając, po tym czasie dodajemy miód i mieszamy dokładnie, odstawiamy na bok. Po upieczeniu nektarynki wykładamy na talerzyki i nakładamy na każdą po łyżeczce migdałów, posypujemy resztę talerzyka pozostałą kruszonką i migdałami. Smacznego :)





Zachęcamy do przesyłania nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów na adres: jedzonkoo@gmail.com Chętnie opublikujemy je pod przepisami na blogu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...