poniedziałek, 29 lipca 2013

tradycyjne apple pie


Zawsze chciałam poznać smak tego niezwykle popularnego ciasta. Poszukiwania przepisu idealnego dobiegły końca, w rezultacie znalazłam go TU  . Dzisiaj podam Wam ten przepis również u mnie ponieważ jest błyskawiczny i rewelacyjny w smaku. Dzisiaj jadę kupić więcej jabłek i zrobię tak jak w oryginale kopczaste apple pie, moje jest płaskie, bo miałam ostatnie 3 jabłka w mieszkaniu, a bardzo chciałam upiec to ciasto i Wam przedstawić przepis.

składniki:
ciasto:
200g mąki
szczypta soli
100g masła
3-5 łyżki zimnej wody
nadzienie:
700g jabłek
2 łyżeczki soku z cytryny
100g cukru (ja użyłam 3 łyżek)
5 łyżeczek zimnej wody
pół łyżeczki cynamonu
mleka do wysmarowania wierzchu ciasta

czas przygotowania: ok. 1 godziny






Mieszamy zimne masło z mąką i solą dłońmi, bardzo szybko żeby nie nabrało ciepła, do momentu aż będzie przypominać kruszonkę. Bierzemy zimny nóż (możecie włożyć go wcześniej do lodówki lub zamrażarki na 5 minut) i dodajemy po 1 łyżeczce zimnej wody, szybko siekamy ciasto aż zacznie się łączyć w jedną całość.

Delikatnie i szybko łączymy całość dłońmi w kuleczkę, którą spłaszczamy i owijamy pazłotkiem. (Ważne żeby ciasto było płaskie, ponieważ szybciej się schłodzi w lodówce). Wkładamy do lodówki na 30 min, ja miałam nawet dłużej.

Jak włożyliśmy ciasto do lodówki, to zabieramy się za jabłka, które myjemy, obieramy i kroimy i ok. 5 mm plasterki, usuwając oczywiście cały środek z pestkami. Wrzucamy je na patelnię, wlewamy 5 łyżeczek wody, dosypujemy najpierw część cukru (jabłka mogą być naturalnie słodkie, ja użyłam 3 łyżek cukru), cynamon i dusimy aż zmiękną. Odstawiamy do wystudzenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na pół. Jedną połówkę rozwałkowujemy na kształt naszej niskiej formy (np. do tarty) i wykładamy nim spód i boki formy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Na ciasto  nakładamy farsz z jabłek.  Zwilżamy brzegi ciasta zimną wodą (łatwiej się skleją z górnym ciastem.

Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy na większy okrąg (może być bardzo cienkie, ciasto jest elastyczne i powinno wam się udać je przenieść) i kładziemy na wierzch formy. Łączymy górne ciasto z dolnym np. widelcem robiąc ozdobny rant ciasta. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i smarujemy wierzch ciasta mlekiem. Wstawiamy do piekarnika na 20-25minut.  Ciasto wychodzi bardzo kruche, co zresztą widać na zdjęciu pojedynczego kawałka ciasta, jest cudowne! Smacznego! :)





Zachęcamy do przesyłania Waszych zdjęć realizacji naszych przepisów, chętnie opublikujemy je pod przepisami na blogu :) Zdjęcia możecie przesyłać na adres: jedzonkoo@gmail.com

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...