sobota, 7 września 2013

domowe biszkopty


Pyszne biszkopciki, to delikatne i chrupiące słodkości, które dają nam 'morze' możliwości. Możemy jeść je do herbatki jak ciasteczka lub zlepiać dżemem, dodawać do lodów, przekładać śmietaną, krówką... Cudowne, bardzo łatwe przyjemności.

składniki:
3 jaja
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia






czas przygotowania: ok. 30min














Zaczynamy od wbicia jaj do miski, dodania cukru i zmiksowania tych składników, do uzyskania puszystej masy.

Do masy przesiewamy 1 szklankę mąki i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy na jednolitą masę. Przesiewamy 0,5 szklanki mąki i ponownie miksujemy na jednolitą masę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blachę koniecznie wykładamy papier do pieczenia. I za pomocą łyżki nakładamy kleksy masy biszkoptowej i formułujemy z niej okrągłe kształty, pozostawiając ok 2 cm między biszkoptami, ponieważ rozleją się podczas wypiekania. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gotowe, smacznego :)


Zachęcamy do przesyłania nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów. Chętnie dodamy je w formie 'zdjęć czytelników' pod przepisami ! :) Zdjęcia możecie nadsyłać na adres: jedzonkoo@gmail.com

2 komentarze:

  1. świetny i prosty przepis - w sam raz dla emigranta :)
    Zapraszam do akcji Kulinarne rozterki ekspaty
    pozdrowienia z Arabii Saudyjskiej

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam biszkopty ale nigdy ich nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...