Ryż z jabłkami to jedno z najmilszych wspomnień z dzieciństwa (oczywiście w sferze kulinarnej:). Chyba mało jakie dziecko nie lubiło obiadów na słodko? Ja na pewno do nich nie należałam i na dźwięczne słowa: ryż z jabłkami, naleśniki z twarogiem, pierogi z truskawkami, kasza manna z cynamonem...moje serce się radowało :) Chciałabym takie same wspomnienia zaoferować w przyszłości moim dzieciom, już są postępy bo mój niecierpiący ryżu mąż uwielbia to danie! :)
składniki: ( 2 porcje)
1 woreczek ryżu
3 jabłka
2 łyżeczki cukru
szczypta cynamonu
czas przygotowania: ok. 35min
Gotujemy ryż w wodzie ze szczyptą soli. W tym czasie możemy przygotować jabłka, które myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
Ugotowany ryż odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy na dno i rozsmarowujemy równo. Posypujemy łyżeczką cukru. Na wierzch kładziemy jabłka, rozkładamy je również równomiernie i posypujemy 1 łyżeczką cukru a także szczyptą cynamonu. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut. Po upieczeniu serwujemy na talerzyki i jeżeli jabłka nadal są kwaśne to posypujemy cukrem, można podawać z lodami waniliowymi. Gotowe, smacznego! :)
Zachęcamy do przesyłania nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów na adres: jedzonkoo@gmail.com .
ach, klasyk :) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńTo jeden z moich ulubionych obiadów-deserów z dziecięcych lat :) Wciąż uwielbiam do niego wracać.
OdpowiedzUsuń