piątek, 27 września 2013

kompot winogronowo - jabłkowy


Nie ma nic pyszniejszego niż kompot do obiadu. Ja uwielbiam popijać pysznym kompotem cudowny obiad. Jest to coś co również kojarzy mi się z dzieciństwem, moja babcia robi cudowne kompoty i zawsze na stole gościł taki z sezonowymi owocami, natomiast zimą otwieraliśmy słoiki i zajadaliśmy się owocami, które były cudownie słodkie i popijaliśmy to cudo, lub odgrzewaliśmy je formie zupy owocowej. Kompot jest nieoceniony, wspaniały! :)


składniki:
500g winogron
5 jabłek (500g)
3 łyżki cukru
1 litr wody




czas przygotowania: ok 1 godziny









Myjemy winogrona i obrywamy je z kiści. Kroimy na połówki, dzięki czemu puszczą nam więcej soków w kompocie. Przesypujemy je do garnuszka, zalewamy litrem wody i zostawiamy pod przykryciem na średnim ogniu na 15 minut (musi zawrzeć woda).
Dodajemy 5 jabłek, które umyliśmy, pokroiliśmy w ćwiartki i usunęliśmy pestki. Zostawiamy je ze skórkami, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniej. Dodajemy 3 łyżki cukru, przykrywamy przykrywką i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie kosztujemy, w razie potrzeby dodajemy cukier. Możemy podawać do szklaneczek (przelewając przez sitko aby pozbyć się pestek z winogron) lub wekujemy w wyparzonych słoikach, wtedy wkładamy trochę jabłek i winogron łyżką do słoika, zalewamy kompotem przez sito, aby pozbyć się pestek, ocieramy kant słoika do sucha i szczelnie zakręcamy. Odwracamy słoik do góry dnem, i czekamy aż ostygnie. Przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Gotowe, smacznego :)




1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie kompoty.
    Zapraszam serdecznie do mnie na pyszny sok z winogron.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...