wtorek, 24 września 2013

kasza manna z cynamonem


Uwielbiam takie desery. Mleko sojowe jest słodkawe i ma kolor budyniowy, co dodatkowo dodaje rozkosznego smaku. Cynamon i cukier dodają charakteru i wszystko razem wspaniale się komponuje. Idealne dla osób nietolerujących laktozy.



składniki: (na 1 większą lub 2 mniejsze porcje)
300ml mleka sojowego
2 łyżki kaszy manny
szczypta soli
3 łyżeczki cukru
cynamon






czas przygotowania: ok.10min












Mleko sojowe wlewamy do rondelka, dodajemy szczyptę soli i 1 łyżeczkę cukru. Gotujemy na średnim ogniu jak zwykłe mleko aż pojawi się kożuszek i zacznie bulgotać, wtedy zdejmujemy kożuch i zmniejszamy gaz. Stale mieszając wsypujemy 2 łyżki kaszy manny i gotujemy ok 4 min (nadal mieszając) aż nam zdecydowanie zgęstnieje. Przelewamy do salaterek posypujemy szczyptą cynamonu i po 1 łyżeczce cukru na salaterkę. Gotowe, smacznego! :)


Zachęcamy do przesyłania nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów na adres: jedzonkoo@gmail.com  Chętnie opublikujemy je pod przepisami :)

3 komentarze:

  1. Zdrowo i pysznie, smak dzieciństwa :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. aaa ja uwielbiam kaszę manną i cynamon, koniecznie muszę wypróbować, tymczasem bloga dodaję do obserwowanych.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...