Cudowne, chrupkie, zaspakajają potrzebę na niezdrowe słodkości, właśnie takie są ciasteczka owsiane. Jestem wielką fanką zdrowszych zamienników dla niezdrowych przysmaków. Te ciasteczka to prawdziwe cudeńka, ich przygotowanie zajmuje dosłownie 20 minut, a my mamy czyste sumienie, że nie podaliśmy ani dziecku ani sobie ciężkich, tłustych bezwartościowych batoników, tylko zdrowe, bogate w błonnik ciasteczka, które będą stopniowo uwalniały energię i będziemy dłużej nasyceni.
składniki (na 9 sporych ciastek)
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki ziaren słonecznika
garść suszonej żurawiny (lub ulubionych suszonych owoców)
garść świeżych orzechów laskowych (lub ulubionych orzechów)
2 łyżki miodu
czas przygotowania: ok. 20 minut
Suszone owoce np. żurawinę i orzeszki, na które się zdecydowaliśmy siekamy na mniejsze kawałki.
Do miski przesypujemy płatki owsiane, ziarna słonecznika, posiekane orzeszki i owoce. Mieszamy. Wlewamy dwie łyżki miodu. Dokładnie mieszamy, aż do momentu, gdy wszystkie składniki będą posklejane miodem. Masa pozostanie sypka, więc się nie przejmujcie, ona w trakcie pieczenie się scali.
Na blachę wykładamy koniecznie papier do pieczenia. Za pomocą łyżki przekładamy na początku kopki, które następnie za pomocą dłoni lub łyżki formułujemy w okrągłe ciasteczka, uklepujemy żeby je spłaszczyć i scalić. Wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę i odkładamy do całkowitego wystygnięcia! Inaczej ciastka się rozpadną. Wystudzone ciastka zdejmujemy za pomocą łopatki do ciasta. Gotowe! Smacznego :)
o! wyglądają inaczej! trzeba spróbować!
OdpowiedzUsuńnie ma to jak zdrowe, domowe chrupiące ciasteczka ;D
OdpowiedzUsuńOj tak! Zgadzam się z Tobą :)
Usuń