piątek, 11 października 2013

domowe ciasteczka owsiane


Cudowne, chrupkie, zaspakajają potrzebę na niezdrowe słodkości, właśnie takie są ciasteczka owsiane. Jestem wielką fanką zdrowszych zamienników dla niezdrowych przysmaków. Te ciasteczka to prawdziwe cudeńka, ich przygotowanie zajmuje dosłownie 20 minut, a my mamy czyste sumienie, że nie podaliśmy ani dziecku ani sobie ciężkich, tłustych bezwartościowych batoników, tylko zdrowe, bogate w błonnik ciasteczka, które będą stopniowo uwalniały energię i będziemy dłużej nasyceni.


składniki (na 9 sporych ciastek)

1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki ziaren słonecznika
garść suszonej żurawiny (lub ulubionych suszonych owoców)
garść świeżych orzechów laskowych (lub ulubionych orzechów)
2 łyżki miodu


czas przygotowania: ok. 20 minut







Suszone owoce np. żurawinę i orzeszki, na które się zdecydowaliśmy siekamy na mniejsze kawałki.

Do miski przesypujemy płatki owsiane, ziarna słonecznika, posiekane orzeszki i owoce. Mieszamy. Wlewamy dwie łyżki miodu. Dokładnie mieszamy, aż do momentu, gdy wszystkie składniki będą posklejane miodem. Masa pozostanie sypka, więc się nie przejmujcie, ona w trakcie pieczenie się scali. 

Na blachę wykładamy koniecznie papier do pieczenia. Za pomocą łyżki przekładamy na początku kopki, które następnie za pomocą dłoni lub łyżki formułujemy w okrągłe ciasteczka, uklepujemy żeby je spłaszczyć i scalić. Wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę i odkładamy do całkowitego wystygnięcia! Inaczej ciastka się rozpadną. Wystudzone ciastka zdejmujemy za pomocą łopatki do ciasta. Gotowe! Smacznego :)






3 komentarze:

  1. o! wyglądają inaczej! trzeba spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak zdrowe, domowe chrupiące ciasteczka ;D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...