sobota, 5 października 2013

syrop z cebuli


Syrop z cebuli, to nieodłączny element przy przeziębieniach w naszej rodzinie, przede wszystkim stosujemy go na kaszel, ale w ogólnym przeziębieniu również. Wiadomo, że cebula ma szereg pozytywnych działań leczniczych dla naszego organizmu. Przede wszystkim ma działanie antybakteryjne i tak jak pisałam ma również zastosowanie w leczeniu kaszlu. Ja serdecznie polecam :)


składniki:
1 cebula
3-4 łyżeczki cukru



czas przygotowania: 5 minut plus ok.6 godzin oczekiwania w lodówce na puszczenie soków







Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy umyć i obrać cebulę. Pokroić ją w plasterki, następnie w kosteczkę. Przesypać do słoiczka. Zasypać cukrem, wymieszać, zakręcić porządnie pokrywką i wstawić do lodówki. Po ok. 6 godzinach puści już pierwsze soki. Nabieramy je jak syrop na łyżeczkę i podajemy. Przechowujemy do 2 dni w lodówce. Później możecie zrobić na nowo. Dużo zdrowia i smacznego! :)











2 komentarze:

  1. Kurcze w dzieciństwie go nienawidziłam a mama mnie nim faszerowała przy każdym kichnięciu naprzemiennie z syropem przeciwkaszlowym syropem z buraka. Dziś o ile kocham cebulę tak syropu z niej nie przełknę, w przeciwieństwie do tego buraczanego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam i mam to samo :) ale przełknę bo wiem że mi pomaga :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...