Ciasto z makiem, nie jest moim autorskim pomysłem, zostało zainspirowane jednym z przepisów z programu "Na słodko". Uwielbiam ten program i często testuję przepisy jakie się w nim pojawiają. W tym przepisie musiałam troszkę pozmieniać, bo było zdecydowanie za słodkie, ale teraz jest idealne. Polecam. Puszyste ciasto z chrupiącą skórką.
składniki:
3 jajka
1/3 małej szklaneczki cukru
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki maku
2 krople aromatu waniliowego
1 szklanka mąki
czas przygotowania: ok. 1 godziny
Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając 1/3 szklaneczki cukru.
W drugim naczyniu miksujemy żółtka aż będą jasne, dodając do nich sok z cytryny i 2 krople aromatu waniliowego.
W 3 misce: przesiewamy 1 szklankę mąki, cukier puder, mak, mieszamy suche składniki. Dodajemy masę z żółtek, mieszamy dokładnie.
Do tego dodajemy 1/3 ubitych białek i w ten sposób rozluźniamy ciasto ( które po dodaniu żółtek mogło przybrać postać kruszonki). Dodajemy połowę pozostałych białek, delikatnie mieszamy i dodajemy resztę białek, ponownie mieszając. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, jeżeli nie robicie tego w formie silikonowej, to wyłóżcie ją papierem do pieczenia, przelewamy masę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok.45-55 min aż do wypieczenia ciasta do tzw."suchego patyczka". Po ostudzeniu można jeść, nadaje się do przekładania kremami. Smacznego :)
Mój mąż uwielbia takie babki z makiem, zrobię mu na weekend :)
OdpowiedzUsuńKocham wszystko co z makiem;)
OdpowiedzUsuń