Nie jest to typowy gulasz, ma swoje 'tajne' źródła smaku, pikanterii, wyjątkowości i dodałam troszkę warzyw, aby go wzbogacić.W każdym razie to wszystko wychodzi mu na dobre, ma bogaty bukiet smaków, jest aromatyczny i smakowity.
składniki:
500g mięsa z indyka gulaszowego
szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
puszka krojonych pomidorów
1 czerwona cebulka
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka curry
4 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
czas przygotowania: ok. 45 minut
Mięso myjemy i kroimy w małe kawałeczki (takie jakie Wam odpowiadają), dodajemy wszystkie przyprawy poza listkami laurowymi i zielem angielskim. I mieszamy je z mięsem. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnie, na której rozgrzaliśmy 2 łyżki oliwy z oliwek. Smażymy cebulkę aż się zeszkli i przekładamy indyka, teraz dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, przykrywamy pokrywką i smażymy ok. 4 minut.
Po tym czasie mieszamy wszystko na patelni i dodajemy szklankę mrożonych warzyw(marchewki z groszkiem), ponownie przykrywamy na 4-5 minut.
Po tym czasie dodajemy puszkę pomidorków i smażymy tak długo aż mięso zmięknie, już nie przykrywamy przykrywką, ponieważ musi troszkę wody odparować. Przed podaniem wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie. Gotowy gulasz podajemy z kaszą gryczaną, ryżem, makaronem najlepiej pełnoziarnistym lub z ziemniakami, my najbardziej lubimy z pierwszą opcją. Smacznego :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz