piątek, 24 stycznia 2014

Jak zrobić sos beszamel ?


Uwielbiam ten sos, jest delikatny, uniwersalny, potrafi wkomponować się w większość zapiekanek, pieczeni i idealnie pasuje do codziennych obiadów. Do tego jest błyskawiczny w przygotowaniu. Dla jeszcze głębszego smaku możecie dodać do niego odrobinę gałki muszkatołowej. 

składniki:
3 łyżki mąki
4 łyżki masła
400ml mleka



czas przygotowania ok. 10 minut















W rondelku na średnik ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie trzepaczką aż się lekko zarumieni. Dolewamy powoli mleko stale mieszając, aż dokładnie rozpuścimy w nim zasmażkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy, pozostawiamy na minutkę aż lekko zacznie bulgotać. Mieszamy trzepaczką i gotujemy aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość. Polecam, smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...