Uwielbiam ten sos, jest delikatny, uniwersalny, potrafi wkomponować się w większość zapiekanek, pieczeni i idealnie pasuje do codziennych obiadów. Do tego jest błyskawiczny w przygotowaniu. Dla jeszcze głębszego smaku możecie dodać do niego odrobinę gałki muszkatołowej.
składniki:
3 łyżki mąki
4 łyżki masła
400ml mleka
czas przygotowania ok. 10 minut
W rondelku na średnik ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie trzepaczką aż się lekko zarumieni. Dolewamy powoli mleko stale mieszając, aż dokładnie rozpuścimy w nim zasmażkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy, pozostawiamy na minutkę aż lekko zacznie bulgotać. Mieszamy trzepaczką i gotujemy aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość. Polecam, smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz