środa, 5 marca 2014

chilli con carne


Przepis na chilli con carne, łatwe, dość szybkie w przygotowaniu danie. Jest pełne smaków i aromatów, sycące, do tego dietetyczne! Papryka zawiera witaminę C, fasola zaspokaja nasz apetyt na długi czas, chilli i cynamon przyspieszają spalanie tłuszczu. Aromat i smak przyprawiają mnie o dreszcze, są wspaniałe. To idealna kompozycja, trzeba przyznać, że Meksyk może być dumny z tej potrawy. Warta polecenia i powtarzania! :)

składniki: (dla 2 osób)
300g mięsa mielonego
1 pomidor
puszka czerwonej fasoli (400g)
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy 
1 czubata łyżeczka oregano
1 łyżeczka ostrej papryki
szczypta chilli
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz
ok. 100g przecieru pomidorowego

czas przygotowania: ok. 30-40 minut



W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Na rozgrzaną oliwę przekładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na drobno ząbek czosnku, do tego dodajemy oregano i smażymy chwilkę aż się cebula zeszkli.

Przerzucamy mięso mielone, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę ostrej papryki i smażymy ok.5 minut, mieszając aby mięso się rozdzieliło. Do podsmażonego mięsa przekładamy pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę. Mieszamy, dodajemy szczyptę chilli, cynamon i kardamon, łączymy składniki, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na średnim ogniu na 10 minut, możecie przemieszać aby nie przypalić od dna.

Po tym czasie przelewamy puszkę fasoli, mieszamy, i pozostawiamy ponownie na 10 minut pod przykryciem.  

Po 10 minutach kosztujemy, doprawiamy solą, pieprzem i chilli do smaku, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, dosłownie 2 minutki podsmażamy i gotowe. Podaję się je z ugotowanym ryżem, my wolimy ze spaghetti, tutaj macie pełną dowolność. Smacznego :).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...