poniedziałek, 3 marca 2014

tureckie ciasto z kaszy manny z migdałami


Oboje z mężem kochamy Turcję, byliśmy w niej już 3 razy. Za każdym razem zachwycaliśmy się słodkościami, jakie dla nas przygotowywano. Po 3 latach poszukiwań przepisu idealnego, znalazłam go, troszkę uprościłam i ciasto wychodzi jak marzenie. Jest bardzo słodkie, mokre i ma wyjątkowy, oryginalny smak. Jedząc je czuje jakbym znowu była w Turcji. Dokładniej to ciasto nazywa się ciasto z semoliny. Inspirowany przepisem Nigelli.

składniki: na małą kwadratową blachę ok.23cm
ciasto:
300g semoliny (kaszy manny)
150g cukru
120g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki kardamonu
100g jogurtu greckiego
2 jajka
skórka z 1 cytryny

syrop do zalania ciasta:
250ml wody
400g cukru
2 łyżki soku z cytryny
4 krople aromatu pomarańczowego

ok.30 migdałów do dekoracji i zaznaczenia kawałków ciasta.

czas przygotowania: ok.1,5 godziny



Zaczynamy od przygotowania syropu, ponieważ musimy go całkowicie wystudzić. Do rondelka przelewamy wodę z cukrem, gotujemy na małym ogniu mieszając aż cukier rozpuści się w wodzie, dodajemy sok z cytryny i zwiększamy ogień aby przez 5 minut wszystko razem się gotowało-wrzało. Potem zdejmujemy z ognia i dodajemy aromat pomarańczowy. Mieszamy, przelewamy do dzbanka, studzimy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Przekładamy do miski wszystkie składniki na ciasto i mieszamy je dokładnie aż się połączą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę 23x23 cm smarujemy masłem. (Jak nie macie takiej blachy to tak jak ja możecie z dużej blachy wygrodzić folią aluminiową kwadrat, tworząc z foli ściankę, ja aby była sztywniejsza oparłam ją o kubki, nadające się do piekarnika.)

Przekładamy ciasto, rozsmarowujemy równo. Nakładamy migdały w rzędach, delikatnie, nie wduszając ich. Po 5-6 na pasek, one wyznaczą nam małe kawałeczki ciasta. Pieczemy 30 minut.

Upieczone, gorące ciasto polewamy równomiernie całym syropem z lodówki i odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. Jak ostygnie to kroimy w kosteczkę, tak aby migdałek był na środku kawałka ciasta. Przechowujemy w lodówce. Gotowe, smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...