poniedziałek, 17 marca 2014

jabłkowy suflet chlebowy


Uwielbiam suflety chlebowe, ponieważ nie lubię wyrzucać czerstwego chleba lub bułek, a wiadomo że do śniadania już się nie nadają, chyba że w formie tostów. Wersja sufletu jest o tyle korzystna, że prawie całkowicie zatracamy smak chleba. To zestawienie składników sprawia, że mamy wrażenie, że jemy coś przypominającego sernik, ale nie do końca potrafimy to dokładniej określić. Jest to fantastyczny i szybki deser na ciepło, rodem z Włoch. Coś niespodziewanego, patrzymy na chleb a w smaku mamy coś zupełnie zaskakującego. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu :).

składniki:
czerstwy chleb pszenny/ bułka paryska/ bagietka lub bułki pszenne
2-3 jabłka
2 łyżki rumu lub ulubionego słodkiego alkoholu
tłuszcz do wysmarowania formy
1/2 szklanki cukru
400ml 12% śmietany
2 jajka
skórka z połowy cytryny
sok z połowy cytryny

czas przygotowania: ok. 40 minut



Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w "łódeczki" lub plasterki, pozbawiając je gniazda nasiennego. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy jabłkami, jabłka polewamy sokiem z połowy cytryny, alkoholem i posypujemy 2 łyżkami cukru. Pieczywo kroimy w kromki ok 2 cm, jeżeli wybraliście chleb pszenny to odkrójcie skórkę. Nakładamy pieczywo na jabłka, możecie je fantazyjnie ułożyć, aby pięknie się prezentowało po zapieczeniu.

W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i śmietanę, dokładnie mieszamy. Polewamy tą mieszanką kromki chleba równomiernie i czekamy ok 8 minut aż chleb nasiąknie mieszanką, następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Podajemy na gorąco lub ciepło, możecie dodać do tego lody np. waniliowe. Gotowe, mięciutkie, soczyste, aromatyczne, delikatne, smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Ale super pomysł. Suflet wygląda fantastycznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. MNIAM... Wygląda smakowicie... zabieram się do roboty i zaraz go skosztuję:)))

    Głodna ja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania, już mam informacje od 2 pierwszych czytelników, że wypróbowali i bardzo smakowało :)

      Usuń
  3. Pyszny... posypałam cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...