środa, 9 kwietnia 2014

rolada bananowa z bitą śmietaną


Wspaniała rolada bananowa. Po pierwszym kawałku ciężko się od niej oderwać. Delikatna, lekka, świeża w smaku. Bardzo łatwo się ją przygotowuje a ciasto się nie łamie przy rolowaniu. Wystarczy jedna noc w lodówce, a staje się zwarta i łatwiutka w krojeniu. Idealna na wszelkie okazje. Nią z pewnością wspaniale ugościcie znajomych i rodzinę. :)

składniki:
ciasto:
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej (płaskie)
5 jajek
szczypta soli
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego (lub paczka wanilinowego)

krem:
1 banan
2 śmietan-fixy
330ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru


czas przygotowania: ok. 1 godzina + można schłodzić przez noc w lodówce (opcjonalnie)




Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę. Żółtka miksujemy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, miksujemy na gładką masę. Teraz delikatnie staramy się wmieszać za pomocą łyżki lub łopatki pianę z białek. 

Blachę z zestawu od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Rozsmarowujemy równo i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut - do suchego patyczka. 

Przed wyjęciem ciasta z piekarnika przygotujcie ściereczkę kuchenną, którą lekko możecie zwilżyć (delikatnie). Zaraz po wyjęciu ciasta, należy je przełożyć do góry dnem na ściereczkę i zdejmujemy papier do pieczenia. Rolujemy biszkopt za pomocą ściereczki, najlepiej od krótszego boku, tak aby  ściereczka dotykała biszkoptu (najlepiej nadmiar ściereczki położyć na początku boku od którego rozpoczynamy rolowanie, dalej ściereczka sama obtoczy ciasto). Odstawiamy do ostygnięcia.

Teraz mamy czas na przygotowanie kremu. Śmietanę ubijamy przez około 30 sekund i dodajemy do niej śmietan fixy i cukier puder, ubijamy aż będzie sztywna. Banana obieramy i kroimy w plasterki - skraplamy cytryną aby nie zbrązowiał. Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy ze ściereczki, równomiernie smarujemy ubitą śmietaną i od boku od którego będziemy ją zwijać układamy banana. Rolujemy i wstawiamy do lodówki, gotowe :)



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta:) Na pewno wypróbuję ten przepis.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też uwielbiamy ciasta z kremem, pod warunkiem, że są lekkie w smaku :)

      Usuń
  2. Oooo...Święta Wielkanocne tuż tuż, a przepis sam wprasza się na stół;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Planuję na święta zrobić roladę, ale jeszcze nie wiem z czym. A może tak z bananami? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...