środa, 14 maja 2014

pieczone jabłka z farszem twarogowo-żurawinowym


Dietetyczny deser, który jest wyjątkowo smaczny i szybki w przygotowaniu. Podaje się go na ciepło, a pierwszy raz miałam okazję zjeść go u znajomej. Od tego czasu wraz z mężem chętnie sobie go przygotowujemy. Nie wymaga zdolności kulinarnych, wystarczy zmieszać 3 składniki i nafaszerować nimi wydrążone jabłka, zapiec i gotowe :).

składniki:
2 jabłka
125g twarogu
2 łyżki żurawiny
łyżka cukru


czas przygotowania: przygotowanie 5 minut, pieczenie 30 minut













Zaczynamy od nagrzewania piekarnika do 190 stopni. Do miseczki przekładamy twaróg, żurawinę i cukier, rozdrabniamy wszystko łyżką i mieszamy dokładnie. Jabłka kroimy na pół i za pomocą łyżki usuwamy gniazda nasienne. Wypełniamy jabłka czubato masą twarogową i układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 30 minut. Podajemy bardzo ciepłe. Gotowe, smacznego :)



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...