środa, 13 sierpnia 2014

ciasto jabłkowe z jagodami


Smaczne ciacho, idealne na sezon wakacyjny, jednak poza sezonem możecie je również przygotować z mrożonych jagód. Lekkie, słodkie i soczyste dzięki duuużej ilości owoców. Wykonanie jest łatwe i szybkie, sprawia wiele przyjemności, a unoszący się zapach w trakcie pieczenia od razu niesie ze sobą wakacje.

składniki:
2 jabłka
łyżka cukru i łyżka cytryny
350g mąki
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g cukru
szklanka jagód
2 krople aromatu waniliowego

czas przygotowania: ok. 1h













Zaczynamy od umycia, obrania i pokrojenia w kosteczkę jabłek, oczywiście bez szypułek. Przekładamy do rondelka, dodajemy łyżkę cukru i cytryny i gotujemy do miękkości, możecie dodać 3 łyżki wody żeby jabłka się nie przypiekły od spodu. Jak zmiękną blendujemy lub zagniatamy na mus i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy wystudzony mus, miksujemy, następnie przesypujemy resztę składników poza jagodami i ponownie miksujemy. Jagody myjemy, posypujemy 3 łyżkami mąki i mieszamy aby je obtoczyła. Przekładamy je do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i możemy się zajadać. Gotowe, smacznego :)



2 komentarze:

  1. Lekkie i smaczne ciasto - idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :) Śliczne z tymi jagodowymi kropeczkami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...