piątek, 1 sierpnia 2014

zupa brzoskwiniowa z łatwymi kluseczkami


Ostatnie dni są na tyle ciepłe, że mało kto ma ochotę stać godzinami nam gorącymi garnkami. Stąd moja szybka, łatwa i odświeżająca w smaku zupa brzoskwiniowa. Idealna na taką pogodę. Domowe kluseczki w najprostszej możliwej wersji dodają jej uroku a ich przygotowanie jak szalenie proste i zajmuje maksymalnie 5 minutek. Zachęcam Was do przygotowania idealnej letniej zupy brzoskwiniowej! :)

składniki: na 1,5l zupy
5 dużych brzoskwiń
1,5l zimnej wody
6 łyżek cukru
łyżka soku z cytryna
łyżka miodu
1 jajko
7 łyżek mąki
szczypta soli


czas przygotowania: ok. 30minut









Myjemy i obieramy brzoskwinie. Kroimy je w kostkę ok 1,5cm i przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem aż zupa zacznie wrzeć. Następnie dodajemy cukier, miód i sok z cytryny mieszamy i kosztujemy. W razie co doprawiamy cukrem i cytryną do smaku.

Jak już woda się gotuje to w miseczce rozbijamy i roztrzepujemy jajko ze szczyptą soli i stale roztrzepując dodajemy 3 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, dodajemy kolejne 3 łyżki, dokładnie mieszamy i zagniatamy dłońmi dodając tyle mąki żeby się nie lepiły do dłoni. Formułujemy z ciasta ruloniki ok 1 cm szerokości i kroimy na malutkie kawałeczki, posypujemy kluski mąką. Do gotującej się zupy wrzucamy kluseczki i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch. Możemy podawać. Gotowe, smacznego :).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...